Jump to content

Întrebări și răspunsuri despre domeniile .ro


keNN.
 Share

Recommended Posts

  • Administrator

rotld_logo.png

 

 

 

Cum se verifica starea (statusul) unui domeniu .ro?
 
Starea unui domeniu .ro poate fi aflata interogand baza de date publica "whois" de la www.rotld.ro.
 
 
O firma care nu este inca inregistrata poate detine un nume de domeniu .ro?
  • Un nume de domeniu poate fi detinut de catre o persoana (fizica sau juridica) care exista in momentul solicitarii inregistrarii unui nume de domeniu .ro, asa incat o firma ce nu este inca infiintata nu poate detine un nume de domeniu .ro. Nici situatia in care firma ce nu exista (inca) completeaza formularul de inregistrare, urmand a plati/inregistra domeniul dupa infiintarea ei, nu este permisa - a se citi si capitolul "Ce inseamna "a rezerva un domeniu .ro"?", pentru a nu se intelege in mod eronat notiunea de "rezervare domeniu .ro".
Un nume de domeniu .ro poate fi detinut de catre doua persoane?
  • Nu, un nume de domeniu .ro poate fi detinut de catre o singura persoana, fizica sau juridica.
Ce inseamna "a rezerva un domeniu .ro"?
  • A rezerva un nume de domeniu .ro inseamna a parcurge intreaga procedura de inregistrarea, inclusiv plata domeniului, si a nu declara nameservele care vor gazdui domeniul. Domeniul este inregistrat, in acest caz, dar nu este functional - nu permite crearea aplicatiilor de genul pagina web, adrese de e-mail. A rezerva un nume de domeniu .ro NU inseamna a completa formularul online de solicitare a inregistrarii numelui de domeniu .ro respective si a NU plati proforma corespunzatoare.
Ce fac dupa ce am inregistrat un nume de domeniu .ro?
  • Pentru ca domeniul sa fie operational (sa permita realizarea aplicatiilor de genul pagina web, adrese e-mail), trebuie sa fie gazduit pe servere DNS, servere pe care le anuntati mergand la www.rotld.ro sectiunea Domenii .ro - Administrare Domenii - On-Line.
  • Dupa declararea nameserverelor trebuie sa contacti pe cei care asigura gazduirea domeniului, pentru crearea aplicatiilor (pagina web, adrese de e-mail etc).
Se poate cere ca datele despre un detinator sa nu fie afisate in baza de date a Registrului National ROTLD?
  • Nu. Detinatorul unui nume de domeniu nu are optiunea sa aleaga daca datele despre domeniu se afiseaza sau nu in serverul Whois. Conform "Legii nr. 677/2001 pentru protectia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personalsi libera circulatie a acestor date" nu se afiseaza datele atunci cand detinatorul domeniului este persoana fizica. Datele vor fi afisate atunci cand detinatorul domeniului este persoana juridica.
Cum se modifica detinatorul unui nume de domeniu .ro?
  • Detinatorul unui nume de domeniu .ro se modifica in urma unui transfer, conform pasilor mentionati la www.rotld.ro, sectiunea "Domenii .ro" - "Transfer drept de folosinta".
 
Ce se intampla cu un nume de domeniu .ro care nu este folosit?
  • A nu folosi un nume de domeniu .ro inseamna a nu exista aplicatii (pagina web, adrese de e-mail), insa acest lucru nu este de competenta ROTLD, registrul neavand in atributii monitorizarea aplicatiilor create pe baza inregistrarii unui nume de domeniu .ro. Odata inregistrat (platit) un nume de domeniu .ro, fiecare detinator face ce crede de cuviinta cu dreptul de folosinta dobandit pentru acel nume de domeniu.
 
Un nume de domeniu .ro poate fi schimbat?
  • Numele unui domeniu NU se schimba, conform regulilor de inregistrare, disponibile la www.rotld.ro, sectiunea "Domenii .ro - Reguli de inregistrare": 26. Caracterele acceptate pentru numele de domenii sunt caracterele alfa-numerice (a-z, A-Z, 0-9) si semnul minus (-). Un nume de domeniu nu poate incepe sau nu se poate tremina cu semnul minus (-). Recomandam utilizarea caracterelor mici (a-z), deoarece numele de domenii nu tin cont de caractere mici sau mari. Un nume de domeniu poate avea cel mult 63 de caractere, excluzand sufixul .ro, .com.ro, .info.ro, .store.ro etc.
  • Numele de domeniu este unic si nu poate fi modificat dupa ce a fost inregistrat. Prin modificarea oricarui caracter dintr-un nume, se obtine un nou nume de domeniu, care poate fi inregistrat conform procedurii de inregistrare noi nume si numai dupa efectuarea platii ceruta de noua inregistrare.

 

Cate caractere poate avea un nume de domeniu?
  • Conform regulilor de inregistrare, disponibile la www.rotld.ro, sectiunea "Domenii .ro - Reguli de inregistrare", un nume de domeniu poate avea cel mult 63 de caractere, excluzand sufixul .ro, .store.ro, com.ro etc.: 26. Caracterele acceptate pentru numele de domenii sunt caracterele alfa-numerice (a-z, A-Z, 0-9) si semnul minus (-). Un nume de domeniu nu poate incepe sau nu se poate tremina cu semnul minus (-). Recomandam utilizarea caracterelor mici (a-z), deoarece numele de domenii nu tin cont de caractere mici sau mari. Un nume de domeniu poate avea cel mult 63 de caractere, excluzand sufixul .ro, .com.ro, .info.ro, .store.ro etc.
  • Numele de domeniu este unic si nu poate fi modificat dupa ce a fost inregistrat. Prin modificarea oricarui caracter dintr-un nume, se obtine un nou nume de domeniu, care poate fi inregistrat conform procedurii de inregistrare noi nume si numai dupa efectuarea platii ceruta de noua inregistrare.
 
Cum se anuleaza o cerere de inregistrare pentru un nume de domeniu neplatit?
  • Persoana (fizica sau juridica) care urma sa detina domeniul trebuie sa transmita un document prin fax (021-316.10.84), prin care solicita anularea inregistrarii numelui de domeniu. In cazul persoanei juridice documentul va avea antetul si stampila firmei, numele, prenumele, semnatura reprezentantului legal, iar persoana fizica va atasa la cerere si copia actului sau de identitate.
  • Dupa deblocare domeniului, acesta va putea fi reinregistrat, regula de atribuire fiind aceeasi, "primul venit, primul servit".
 
Cum adaug servere DNS?
  • Dupa inregistrarea domeniului .ro, mergeti la www.rotld.ro sectiunea Domenii .ro - Administrare Domenii - On-Line.
 
Cum se efectueaza o modificare a datelor persoanelor de contact?
  • Cererea de modificare a datelor unei persoane de contact se poate efectua numai online, la www.rotld.ro - Domenii .ro - Administrare Domenii - On-Line.
 
Cum administrez un domeniu .ro in cazul in care am pierdut parola?
  • Recuperarea parolei se face numai On-Line mergand la www.rotld.ro sectiunea Domenii .ro - Administrare Domenii - On-Line, accesand link-ul "Recuperare Parola?" Parola va fi transmisa numai pe adresa de mail a detinatorului dreptului de folosinta al numelui de domeniu.
  • In cazul in care adresa de mail a detinatorului dreptului de folosinta al numelui de domeniu nu mai este functionala, urmati procedura de modificare a acestei adrese prin fax la www.rotld.ro sectiunea Domenii .ro - Administrare Domenii - Fax.
 
Cat dureaza propagarea modificarii DNS-lor?
  • Propagarea DNS-urilor poate dura pana la 24 ore.
 
Cum se efectueaza o modificare de nume de server?
  • Cererea de modificare a numelor de servere pentru domeniile .ro se poate efectua numai online, la www.rotld.ro - Domenii .ro - Administrare Domenii - On-Line.
 
Daca mai aveti si alte intrebari, va astept cu ele !
 
Succes!
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
  • quix unpinned this topic
 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...